V nadaljevanju najdete predloge treh kosil ali večerij, ki smo jih za vas pripravili v sklopu svetovnega dneva srca, z letošnjim geslo: POVEZUJEMO SE S SRCEM. Vse so veganske, brez sladkorja, izjemno okusne in primerne za celo družino.
POLNJEN KROMPIR
Taco night povežemo s pečenim kormpirjem in dobimo preprost recept za pečen krompir s salso, fižolom in avokadom. Ta enostavna, zdrava večerja ( ali kosilo) ti bo vzela samo 10 minut aktivnega časa, tako da je popolna tudi za dni, ko je vsega dela preveč.
Potrebuješ:
- 4 srednje velike krompirje ( lahko tudi sladke)
- ½ skodelice sveže salse
- 1 zrel avokado, narezan
- 1 skodelico rukule
- 1 pločevinko ( 250g)fižola, lahko operete, segrejete in rahlo pretlačite
- 4 žličke sesekljanega vloženega jalapena
Postopek:
- Z vilico prebodite krompir. V pečici pecite približno 45 min na 220 stopinj celzija. Vzamite iz pečice in pustite, da se ohladi.
- Po dolgem prerežite krompir ( ampak ne čisto na pol, samo toliko da dobite odprtino v katero boste nadevali ostale sestavine).
- V vsak krompir dajte nekaj salse, avokada, fižola in jalapena. Servirajte tople.
VEGANSKA LAZANJA

Svileni tofu, začinjen s hranilnimi kvasovimi kosmiči. Kvasovi kosmiči so doličen nadmestek parmezana. Uporabili bomo polnozrnate testenine in zelenjavo, tako bo lazanja bolj zdrava, ne samo za ljudi z različnimi zdravstvenimi stanji, ampak za vse nas.
Potrebuješ:
- 230g polnozrnatih testenin za lazanjo
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 srednje veliko čebulo, narezana
- 280g-300g gob, narezanih
- 2 skodelici sesekljanega brokolija
- 3 stroke česna, sesekljani
- 270 g paradižnikove omake
- ¼ skodelice suhega rdečega vina
- 1 čajna žlička posušene bazilike
- 1 čajna žlička posušenega origana
- ¾ čajne žličke soli
- ¼ žličke mletega popra
- 1 pakiranje svilenega tofua ( 450g), osušenega in zdrobljenega
- 2 žlici kvasovih kosmičev
- Sesekljano svežo baziliko za okras
Postopek:
- Segrejte pečico na 200 stopinj C. Pekač (33x 23 cm) obložite s peki papirjem.
- V velikem loncu zavrejte vodo, dodajte testenine in jih kuhajte po navodilih, ki so na embalaži.
- V večji ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja, dodajte čebulo, gobe, brokoli in česen. Sotirajte 7-9 minut. Dodajte paradižnikovo omako, vino, baziliko, origano, sol in poper. Kuhajte, in občasno premešajte, približno 10 min.
- V manjši ponvici, na olju zmešajte tofu in kvasne kosmiče.
- Cca 1 skodelico paradižnikove omake razmažite po pripravljenem pekaču. Na njo položite testenine, nato zopet 1 skodelico omake in 1 skodelico mešanice tofuja in kvasnih kosmičev. Postopek ponovite 3x.
- Pekač pokrijte z alumini folijo in pecite približno 30-40 min. Vzamite iz pečice in pustite stati cca 10 min, preden servirate. Po želji okrasite z baziliko.
MAVRIČNA SOLATA
Potrebuješ:
- 1 glavo kitajskega zelja
- ½ glave rdečega radiča
- ¼ glave rdečega zelja
- 1 rdečo papriko
- 1 rumeno papriko
- 2 mladi čebuli
- ½ skodelice petršilja, sesekljan
Za mangovo omako potrebuješ:
- 1 dobro zrel mango, narezan na kocke
- 1 strok česna
- ¼ skodelice jabolčnega kis
- 2 žlici vode
- ½ čajne žličke rdečega popra ( po želji)
- Ščepec soli
Dodatki:
- 1 avokado
- Črni sezam
- Mandlji
Postopek:
- Solata: V veliki skledi zmešaj kitajsko zelje, radič in rdeče zelje. Dodaj papriko, mlado čebulo in petršilj.
- Mangova omaka: V multipraktiku zmešaj mango, česen, jabolčni kis, vodo, rdeči poper in sol. Mešaj dokler ne dobiš gladke omake. Ne bi ti smelo vzeti več kot minuto.
- Servirajte: Ko servirate, na vsako skodelico solate dodajte narezan avokado, sezam in mandlje. Prelijte z omako in postrezite.