V nadaljevanju najdete predloge treh kosil ali večerij, ki smo jih za vas pripravili v sklopu svetovnega dneva srca, z letošnjim geslo: POVEZUJEMO SE S SRCEM. Vse so veganske, brez sladkorja, izjemno okusne in primerne za celo družino.

 

POLNJEN KROMPIR

Taco night povežemo s pečenim kormpirjem in dobimo preprost recept za pečen krompir s salso, fižolom in avokadom.  Ta enostavna, zdrava večerja ( ali kosilo) ti bo vzela samo 10 minut aktivnega časa, tako da je popolna tudi za dni, ko je vsega dela preveč.

 

Potrebuješ:

  • 4 srednje velike krompirje ( lahko tudi sladke)
  • ½ skodelice sveže salse
  • 1 zrel avokado, narezan
  • 1 skodelico rukule
  • 1 pločevinko ( 250g)fižola, lahko operete, segrejete in rahlo pretlačite
  • 4 žličke sesekljanega vloženega jalapena

Postopek:

  1. Z vilico prebodite krompir. V pečici pecite približno 45 min na 220 stopinj celzija. Vzamite iz pečice in pustite, da se ohladi.
  2. Po dolgem prerežite krompir ( ampak ne čisto na pol, samo toliko da dobite odprtino v katero boste nadevali ostale sestavine).
  3. V vsak krompir dajte nekaj salse, avokada, fižola in jalapena. Servirajte tople.

 

VEGANSKA LAZANJA

Svileni tofu, začinjen s hranilnimi kvasovimi kosmiči. Kvasovi kosmiči so doličen nadmestek parmezana. Uporabili bomo polnozrnate testenine in zelenjavo, tako bo lazanja bolj zdrava, ne samo za ljudi z različnimi zdravstvenimi stanji, ampak za vse nas.

Potrebuješ:

  • 230g polnozrnatih testenin za lazanjo
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 srednje veliko čebulo, narezana
  • 280g-300g gob, narezanih
  • 2 skodelici sesekljanega brokolija
  • 3 stroke česna, sesekljani
  • 270 g paradižnikove omake
  • ¼ skodelice suhega rdečega vina
  • 1 čajna žlička posušene bazilike
  • 1 čajna žlička posušenega origana
  • ¾ čajne žličke soli
  • ¼ žličke mletega popra
  • 1 pakiranje svilenega tofua ( 450g), osušenega in zdrobljenega
  • 2 žlici kvasovih kosmičev
  • Sesekljano svežo baziliko za okras

Postopek:

  1. Segrejte pečico na 200 stopinj C. Pekač (33x 23 cm) obložite s peki papirjem.
  2. V velikem loncu zavrejte vodo, dodajte testenine in jih kuhajte po navodilih, ki so na embalaži.
  3. V večji ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja, dodajte čebulo, gobe, brokoli in česen. Sotirajte 7-9 minut. Dodajte paradižnikovo omako, vino, baziliko, origano, sol in poper. Kuhajte, in občasno premešajte, približno 10 min.
  4. V manjši ponvici, na olju zmešajte tofu in kvasne kosmiče.
  5. Cca 1 skodelico paradižnikove omake razmažite po pripravljenem pekaču. Na njo položite testenine, nato zopet 1 skodelico omake in 1 skodelico mešanice tofuja in kvasnih kosmičev. Postopek ponovite 3x.
  6. Pekač pokrijte z alumini folijo in pecite približno 30-40 min. Vzamite iz pečice in pustite stati cca 10 min, preden servirate. Po želji okrasite z baziliko.

 

MAVRIČNA SOLATA

Meni najljubša, sveža in bavita mavrična solata z rahlo pekočo, lahko in okusno mangovo omakico. Brez olja, brez sladkorja, vegansko. Odliča malica, kosilo ali večerja.

Potrebuješ:

  • 1 glavo kitajskega zelja
  • ½ glave rdečega radiča
  • ¼ glave rdečega zelja
  • 1 rdečo papriko
  • 1 rumeno papriko
  • 2 mladi čebuli
  • ½ skodelice petršilja, sesekljan

Za mangovo omako potrebuješ:

  • 1 dobro zrel mango, narezan na kocke
  • 1 strok česna
  • ¼ skodelice jabolčnega kis
  • 2 žlici vode
  • ½ čajne žličke rdečega popra ( po želji)
  • Ščepec soli

Dodatki:

  • 1 avokado
  • Črni sezam
  • Mandlji

Postopek:

  1. Solata: V veliki skledi zmešaj kitajsko zelje, radič in rdeče zelje. Dodaj papriko, mlado čebulo in petršilj.
  2. Mangova omaka: V multipraktiku zmešaj mango, česen, jabolčni kis, vodo, rdeči poper in sol. Mešaj dokler ne dobiš gladke omake. Ne bi ti smelo vzeti več kot minuto.
  3. Servirajte: Ko servirate, na vsako skodelico solate dodajte narezan avokado, sezam in mandlje. Prelijte z omako in postrezite.