SESTAVINE:

  • 160 g večnamenske moke (jaz sem uporabila brezglutensko moko Werz za peko)
  • 1/2 žličke pecilnega praška (ARCHE)
  • 175 g masla, zmehčanega pri sobni temperaturi (ALSAN)
  • lupina 3 bio pomaranč
  • 150 g sladkorja
  • 3 jajca (jaz sem uporabila nadomestek jajc od BIOVEGAN 1 paketek)
  • 4 žlice pomarančnega soka, sveže stisnjen (60 ml)
  • 1 žlička pomarančnega likerja (neobvezno)
  • 4 pomarančni sok, sveže stisnjen (60 ml) (za namakanje kolača pred glaziranjem)

PRIPRAVA:

Pečico segrejte na 180 ° C. Pekač za hlebček (približno 20 x 11 x 7,5 cm) namastite z maslom, nato pa obložite s pergamentnim papirjem.

V majhni skledi zmešajte moko, ščepec soli in pecilni prašek. V večji skledi zmešajte maslo, sladkor in lupino treh bio pomaranč. Z električnim mešalnikom mešajte približno 5 minut pri srednji hitrosti. Postopoma dodajajte jajca (ali zmes, vode in nadomestka jajc), eno za drugim, počakajte, da se predhodno jajce popolnoma vmeša, preden dodate naslednje. Dodamo suhe sestavine (moko, sol, pecilni prašek) in dobro premešamo, da dobimo lepo gladko zmes, nato dodamo sveže iztisnjen pomarančni sok in pomarančni liker (neobvezno) in dobro vmešamo.

Testo vlijte v prej pripravljen pekač. Razporedite enakomerno in pekač tapnite ob pult, da se znebite zračnih mehurčkov. Pecite 45 – 50 minut oziroma toliko

Pečen kolač vzamemo iz pečice in ga pustimo še približno 10 minut v pekaču. Z nabodalom naredite majhne luknjice po celotni zgornji površini kolača. Kolač namočite s štirimi žlicami sveže iztisnjenega pomarančnega soka, nato pa ga vzemite pekača in počakajte, da se popolnoma ohladi.

POMARANČNA GLAZURA:

Na koncu naredite glazuro. V skledo dodajte sladkor v prahu. Sveže iztisnjen pomarančni sok precedite skozi cedilo. Žlico za žlico dodajamo k sladkorju v prahu pomarančni sok, med vsako dodano žlico premešamo. Če menite, da zadoščata dve žlici, ni treba dodajati celotne količine pomarančnega soka. Premešajte, da dobite lepo sladko glazuro. Glazura mora biti gosta, a vseeno pretočna. Počakamo 5 minut, da se sladkor raztopi v pomarančnem soku. Nato enakomerno razporedite po kolaču.

Uživajte v ustvarjanju ❤️