Kitchari je lahka, uravnotežena jed, ki ne obremenjuje prebavnega sistema. Ajurvedski zdravniki priporočajo uživanje pet dni zapored, ob vsakem obroku, z dodatkom prečiščenega masla ghee.

 

Za kitchari potrebujemo:
1 skodelica mungo fižola
(ki smo ga namakali 12 ur v vodi)
1 skodelica rdečega riža ali basmati riža
1 čajno žličko orientalske kumine
(lahko uporabimo tudi semena navadne kumine, razlika je le v okusu)
1 čajno žličko mletega koriandra
1 čajno žličko mlete kurkume
1 jušno žlico soli
1 žlico gheeja ali kokosovega olja

Priprava:
Na maslu ali olju prepražimo semena kumine, koriander in kurkumo. Dodamo fižol mungo, ki smo ga nakamali čez noč in sprali pod vodo. Nato na cedilu speremo še riž in vse skupaj zalijemo z 6 do 8 skodelicami vode.
Vremo 5 minut, nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 25 do 30 minut. Sproti preverjamo, da voda ne izpari popolnoma in jo po potrebi dodajamo. Pred koncem dodamo še sol. Na koncu dodamo še eno žlico gheeja.