Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu, saj se nahaja v kosteh, mišicah, koži in tetivah. Je snov, ki drži telo skupaj na ta način, da tvori mrežo, ki zagotavlja moč in strukturo. Kolagen v njegovi najširši obliki lahko delimo v dve skupini. Endogeni kolagen, ki je naravni kolagen, ki ga telo sintetizira in ima številne pomembne funkcije, ter eksogeni kolagen, ki je sintetičen kolagen in prihaja iz zunanjega vira, kot so prehranska dopolnila ter se uporablja v medicinske in kozmetične namene, ki vključujejo tudi obnovo telesnih tkiv.

DEJSTVA O KOLAGENU:

–    Kolagen lahko najdemo v celotnem telesu, najbolj pa v koži, kosteh in vezivnih tkivih

–    Nekatere vrste kolagenskih vlaken so močnejše od jekla

–    Proizvodnja kolagena upada s starostjo in izpostavljenostjo dejavnikom, kot sta kajenje in UV svetloba

–    Kolagen se lahko uporablja za t. i. kolagenske obloge, ki pomagajo celjenje kožnih celic na ranah

KAJ JE KOLAGEN?

Kolagen je trda, netopna in vlaknasta beljakovina, ki predstavlja eno tretjino beljakovin v človeškem telesu. V večini kolagenov so molekule pakirane skupaj, da tvorijo dolge, tanke fibrile. Te fibrile delujejo kot podporne strukture in združujejo celice med seboj. S tem dajejo koži moč in elastičnost.

Obstaja vsaj 16 različnih vrst vira kolagena, le-ti pa v 80-90 % pripadajo tipom 1, 2 in 3. Ti različni tipi pa imajo različne strukture in funkcije.

KAKŠNE SO VLOGE KOLAGENA?

Kolagen izločajo različne celice v našem telesu, največ pa celice vezivnega tkiva. Najdemo ga v zunajceličnem matriksu, ki je zapletena mreža makromolekul, ki določa fizične lastnosti telesnih tkiv. Makromolekula pa je molekula, ki vsebuje veliko število atomov.

V dermisu oz. srednji plasti kože kolagen pomaga tvoriti vlaknasto mrežo celic, imenovano fibroblasti, na kateri lahko rastejo nove celice. Prav tako pa igra vlogo pri nadomeščanju in obnavljanju odmrlih kožnih celic.

Nekateri kolageni delujejo kot zaščitna obloga za občutljive organe v našem telesu, kot so npr. ledvice. S staranjem naše telo proizvaja manj kolagena, strukturna celovitost kože se tako zmanjša in nastanejo gube, sklepni hrustanec pa oslabi. Po menopavzi ženske občutijo dramatično zmanjšanje sinteze kolagena. Do 60 leta starosti pa vsako telo doživi precejšen upad proizvodnje kolagena.

ZA KAJ SE UPORABLJA KOLAGEN?

Najboljša lastnost kolagena je, da se resorbira. To pomeni, da se lahko razgradi, pretvori in absorbira nazaj v telo. Lahko se oblikuje tudi v stisnjene trdne snovi ali rešetkaste gele. Zaradi raznovrstnega nabora funkcij kolagena in dejstva, da je naravno prisoten, je klinično vsestranski in primeren za različne medicinske namene. Kolagen za medicinsko uporabo lahko izvira iz ljudi, krav, prašičev ali ovc.

Kolagen se v medicinske in kozmetične namene najbolj uporablja kot:

–    Polnilo za kožo

–    Obloga za rane

–    Pomaga pri regeneraciji tkiva

–    Vaskularna protetika

–    Zdravljenje osteoartritisa

–    Za revitalizacijo kože

Z rednim uživanjem kolagena in ostalih aktivnih učinkovin pa poskrbimo za bolj elastično kožo, sijoče in močne lase ter hitrejšo rast las, čvrste nohte, gibljive sklepe, uravnano prebavo ter na splošno boljše počutje.

Vir:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses

https://www.healthline.com/nutrition/collagen