Kaj vam vaša hrepenenja povedo o vaši zalogi hranil?

Hrepenenje je neustavljiva želja po nečem sladkem, slanem ali mastnem. Pride nenadoma in je težko premostiti.

V večini primerov vam s tem telo sporoča, da mu manjkajo nekatera hranila. 

KDAJ SE POJAVI HREPENENJE? 

Hrepenenje je še posebej značilno po fizičnem ali duševnem naporu, ob predolem premoru med dvema obrokoma ali v fazah rasti, kot sta mladost ali nosečnost. Hrepenenje prav tako povzročajo visoke ravni kortizola, ki jih povzroča preveč stresa ali pomankanje spanja. 

V posameznih primerih pa lahko požrešna lakota kaže tudi na bolezen, npr. pri sladkorni bolezni ali prekomerno aktivni ščitnici. Zato je pomembno, da morebitne vzroke razjasnimo z zdravnikom.

KAJ LAHKO STORITE? 

Če je vaše hrepenenje posledica pomanjkanja hranil, je dobro, da to čim prej odpravite. Pri tem vam lahko pomagajo uravnotežena prehrana, redni obroki, dovolj spanja, uravnavanje stresa in ciljno usmerjena prehranska dopolnila.

Pa na hitro poglejmo vsakega od teh dejavnikov!

1. Uravnotežena prehrana

V prehrani dajte prednost živilom, ki vam bodo dalj časa zagotavljali energijo, kot so polnozrnati izdelki, sadje in zelenjava ter stročnice (Ekološka živila so bolj zdrava in hranljiva od konvencionalno pridelane hrane).

Vam pa priporočamo dober organski multivitamin kot prehransko dopolnilo, da ustvarite dnevno osnovo hranil, v kolikor vam to s hrano ne uspe. 

2.  Redni obroki

Preskakovanje obrokov pomeni stradanje in pomanjkanje hranil za vaše telo. Posledica je pogosto hrepenenje in kasneje več prevelikih obrokov.

3. Zadostno spanje

Študije kažejo: slab spanec in pomanjkanje spanja povečujeta željo po nezdravi, mastni hrani.

To je zato, ker se vaša raven kortizola (= stresnega hormona) poveča, ko spite premalo. To po nepotrebnem spodbuja apetit. Spite vsaj sedem ur na noč.

4. Zmanjšanje stresa

V času stresa telo proizvede več kortizola, hormona, ki naj bi ščitil telo in mu dajal več energije, vendar pa povečana raven kortizola zviša tudi raven sladkorja v krvi. To pa spodbuja apetit. Zato uravnovesite stres s tehnikami sproščanja, kot je joga ali se odpravite na sprehod.

TO POMENI VAŠA ŽELJA PO ČOKOLADI:

V kakavovih zrnih je veliko magnezija. Če torej hrepeniš po čokoladi, morda tvoje telo signalizira, da ti primanjkuje magnezija.

Magnezij je antistresni mineral, ki je potreben za več kot 300 biokemičnih reakcij v našem telesu. Magnezij podpira živce in psiho, je pomemben za sproščanje mišic, podpira zdrav imunski sistem, ohranja stabilen srčni utrip in celo pomaga ohranjati močne kosti.

Če želite odpraviti pomanjkanje magnezija, morate svojo prehrano dopolniti z magnezijevim dodatkom. Priporočamo vam Ogaenics Calm A Lama rastlinski Bio Magnezij. In kmalu boste lahko spet uživali v čokoladi 🙂

Calm A Lama|Rastlinski ekološki magnezij, 60 kapsul

Poglej izdelek

TO POMENI VAŠA ŽELJA PO SLADKEM:

Če imate redne popoldanske željo po sladkem in kofeinu, je to znak, da imate povišane ravni kortizola.

Kortizol je stresni hormon, zaradi katerega vaše telo deluje najbolje, ko je pod stresom. Prav tako izniči raven sladkorja v krvi, kar vodi v hrepenenje.

Na srečo ima narava pripravljeno pomoč: če ste preobremenjeni, da bi izvajali sprostitvene vaje in sprehode, vam lahko pomagajo nekateri rastlinski izvlečki, tako imenovani adaptogeni, kot sta ashwagandha in žafran.

Adaptogeni vračajo vaše telo v ravnovesje. Znižujejo raven kortizola in pomirjajo psiho in živce ter zmanjšujejo občutek stresa. Najdete jih  v kompleksu za uravnoteženje Adapto Genie. Želja po sladkem bo kmalu preteklost 🙂

Adapto Genie|Bio uravnoteženi komplex, 60 kapsul

Poglej izdelek

TO POMENI VAŠA ŽELJA PO MASTNEM:

Hrepenenje po mastni hrani je pogosto nedvomen znak, da vaše telo potrebuje dobre maščobne kisline. Najdete jih lahko v ribah ali oreščkih. Lahko pa kaže tudi na pomanjkanje kalcija, saj se kalcij nahaja predvsem v mlečnih izdelkih z visoko vsebnostjo maščob.

Če teh hranil, na dnevni bazi ne zaužijete dovolj, jih morete nadomestiti s temi dodatki.  V njih najdete visokokakovostne maščobne kisline . Pri nas najdete ta dva super izdekla: Oilalala Skin Omega kompleks in kalcij  Nanza Bio-Calcium Complex.

                           

Oilalala | Bio Skin Omega kompleks                     Bone Nanza|Organski kalcijev Komplex

              Poglej izdelek                                                               Poglej izdelek

TO POMENI VAŠA ŽELJA PO SADJU:

Hrepenenje po sadju je ena najboljših vrst hrepenenja, ki jih lahko imate. Sadje je polno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki jih vaše telo potrebuje vsak dan.

Dokler ga ne pojeste toliko, da se vaš skupni vnos kalorij poveča na nezdravo raven, je to povsem v redu. Če pa vaše hrepenenje izvira iz nezadostnega uživanja sadja vsak dan, vaše telo nujno potrebuje več vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Vsakodnevno uživanje multivitaminov lahko nadomesti pomanjkljivosti in zmanjša pritisk, da bi vsakič uživali popolne obroke. Vaša osnovna oskrba z vsemi pomembnimi hranili in antioksidanti je tako zagotovljena že zjutraj.

Hranila, ki jih ta dva izdelka vsebujeta, podpirajo tudi vaše hormonsko ravnovesje in uravnoteženo raven sladkorja v krvi.

Mrs Do-It-All 45+ | Ženski Multivitamin Komplex

Poglej izdelek

Mr. Do-It-All | multivitaminski komplex za moške 45+

Poglej izdelek