image/svg+xml gluten-free-zelena image/svg+xml lactose-free-zelena image/svg+xml ekolosko-zelena image/svg+xml vegan-zelena image/svg+xml
Objavljeno: | Avtor: Simona Pec

Kaj delamo narobe?

Sodobna medicina se iz dneva v dan razvija, napreduje, pa še vedno je človeštvo vse bolj bolno. Vsako minuto na svetu umre 11,8 ljudi, 708 ljudi na uro, 16 992 ljudi na dan, 518 840 ljudi na mesec in 6 202 080 ljudi na leto.

Zgornje številke so nepredstavljivo visoke, sprašujem se kaj delamo tako narobe?

Nobena bolezen se ne pojavi kar čez noč. Naše telo nam vsak trenutek sporoča različne signale, da nismo v ravnovesju, bodisi fizičnem, psihičnem ali energijskem. Problem pa je, da teh signalov mi žal ne opazimo. Kitajska medicina uči, da telo 7 let sporoča simptome, preden se manifestira bolezen. Vsaka bolezen se v svojem destruktivnem ciklu razvija čez 7 različnih stopenj, še preden razvijemo degenerativne patologije.

Hrana je  vir energije, saj vse kar pojemo se transformira v energijo. Brez energije pa ne moremo živeti. Ključno je, da vemo kakšno hrano zaužijemo, saj z napačno prehrano in življenjskim slogom, postane naše telo zakisano, s tem pa ustvarimo v našem telesu idealne pogoje za razvoj bolezni. Danes, na primer vemo da rak živi v kislem okolju. Urin pri raku, je zelo kisel ( pH manjši od 5,6), kri pa zelo bazična (pH večji od 7,6), medtem ko je pH zdrave celice 7,1.

»Zelo kisel urin je znak, da je telo zelo toksično, saj organizem pospešeno izloča presežek kislin. Čim več je kislin, s katerimi se spoprijemajo ledvice, tem večji je vnos alkaličnih snovi v kri. Kri postane pretirano alkalična«. Dr. Robert C. Greenberg


Nobelov nagrajenec Dr. Otto Warburg je dokazal, da živijo rakave celice le v okolju, v katerem primanjkuje kisika. Anoksičnost, pomanjkanje kisika, je torej sopomenka za toksičnost in zakisanost. Da je zakisanost telesa vzrok številnim boleznim, vključno z rakom, je zagovarjal tudi biokemik Albert Szent-Györgyi, prav tako Nobelov nagrajenec.

Zaradi nenehnega nalaganja metaboličnih kislin v telesu, je ohranjanje idealnega kislinsko- bazičnega ravnovesja precej oteženo. Posledično začne telo črpati mineralne zaloge, kar pa škoduje zdravju. Dr. Christopher Vasey opozarja : “Bolezen se pojavi, ko se slabša biološki teren. Vsako lokalno obolenje je samo površinski izbruh globljega obolenja: zastoja notranjega celičnega okolja v telesu.”

“Pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora (iz mesa, jajc ali mleka) je eden glavnih vzrokov acidoze in posledično večine bolezni razvite družbe. Telo se viška beljakovin znebi tako, da ga razgradi v sečno kislino. Ampak, če je sečne kisline v telesu več kot 2%, ogrozi nežne filtrirne kanale v ledvicah, ti pa se zaščitijo z izločanjem velike količine vode. S to vodo telo izgublja dragocene minerale, ki jih sicer zelo potrebuje za uravnavanje kislosti, prvotnega vzroka problema. Nekatere kisline telo izloči z urinom, dihanjem, znojem, maščobnimi kislinami na koži, nekaj se jih porabi za tvorbo želodčne kisline, nekaj za mlečne kisline v črevesju, nekaj pa se jih kopiči v tkivih in povzroča artritis, revmo, nevralgijo, raka.” – Nara Petrovic.



Vrednosti pH urina si lahko izmerite tudi sami doma. Potrebujete le pH lističe.

Zdrava vrednost urina je med 7 in 7,5. pH urina je nevtralen pri vrednosti 7, pri 6,5 ali manj je kisel in pri 7,5 ali več, bazičen (če so vrednosti močno nad 7,5 je prav tako potrebno raziskati, zakaj je temu tako). Urin merimo 1 teden, 3 x na dan, vedno na tešče oz. pred samim obrokom, nikoli po obroku. Prvi jutranji urin mora biti kisel, če ni, pomeni, da ledvice ne izločajo dobro kislin. Poleg jutranjega urina, preverimo urin še 3x dnevno.
Kronično zakisanje telesa povzroči utrujenost, posledično pa tudi zbolimo, saj je dovod kisika in hranilnih snovi v celice vse manjši, celice ne zmorejo normalno izločati odpadnih snovi, te pa se torej nalagajo. Bodite pozorni na prve znake zakisanosti, ki so utrujenost, izčrpanost, nato nastopi slabša koncentracija, koži, večja občutljivost na stres, nervoza, pade nam odpornost, lahko imamo tudi težave na bolečine v telesu in pojav glivic.

Kitajska medicina, poleg prevelike vsebnosti beljakovin živalskega vira in procesirane hrane ter sladkorjev, uči, da na zakisanost telesa vpliva tudi čas, torej da ob napačni uri zaužijemo napačno hrano. Hrana, ki jo zaužijemo pozno zvečer, se v našem telesu skladiščijo in zastarajo. Po bioritmu telesa je med 21.00 in 23.00 uro čas, ko se telo razstruplja in celice obnavljajo.

Če telo pozno zvečer obremenimo s prehrano, bo svojo energijo zvečer, ko jo v resnici potrebuje za razstrupljanje in obnovo celic, usmerilo v prebavo. Celice ne bodo imele energije za regeneracijo in telo ne bo izvajalo samo zdravilnega procesa razstrupljanja. Prav zato morajo bolniki z rakom, ki se zdravijo s tradicionalno kitajsko medicino, prenehati s prehranjevanjem že ob 15.00h popoldne. Do večera, ko se začne proces razstrupljanja in regeneracije, ne sme biti nič hrane ne v želodcu, ne v tankem črevesju, kjer je sedež imunskega sistema. Pomembno vlogo pri našem počutju pa imajo, presenetljivo, tudi čustva. Jeza je čustvo jeter, strah pripada ledvicam, žalost in melanholija sta čustvo pljuč, pretirana in obsesivna skrb vranici in pretirana radost srcu. Vsa pretirana čustva, ki nas spremljajo dlje časa (če v sebi kopičimo jezo, maščevanje, ljubosumje, žalost, skrb, evforijo …) so stanje neravnovesja telesa in v nas povzročajo stanje zakisanosti.

Imejte se radi in veliko se smejte 🙂

Simona, VEGEvita