V zadnjih letih so morske alge zajele zdravstveno in živilsko industrijo. Bodisi kot dodatki za odpravljanje pomanjkljivosti veganske prehrane, bodisi kot nadomestek soli. To je eden od razlogov, zakaj se pojavljajo v toliko veganskih receptih in prehranskih dodatkih. Vendar pa niso vse morske alge enakovredne.

Danes bomo raziskali bistvene razlike med dvema ključnima pojmoma: morske alge in kelp. V čem se razlikujejo in na kaj morate biti pozorni pri ponudniku morskih alg

Kaj zajemajo morske alge?

Prvič, morske alge so precej splošen izraz, ki zajema več kot 10.000 različnih vrst! Morske alge lahko imenujemo tudi morske makroalge – z drugimi besedami velike alge, ki rastejo v morju. Morske alge za rast uporabljajo svetlobo sonca, ogljikov dioksid in hranila iz morske vode. Lahko tvorijo veliko oblik, barv in okusov!

Na primer, morske alge, ki jih uporabljamo, imajo latinsko ime Ascophyllum nodosum. Veliko morskih alg je rjavih, drugi dve glavni barvni skupini pa sta rdeča in zelena.

Kelp in morska alga sta oba izraza, ki opisujeta morske rastline, toda kako se razlikujejo?

Kelp se uporablja za zdravje in ima visoko hranilno vrednost zaradi česar je priljubljena morska rastlina, vendar ni enaka morskim algam.

Morske alge lahko razdelite v tri skupine – rdeče, rjave in zelene. Ta barva neposredno vpliva na to, koliko svetlobe morske alge absorbirajo s fotosintezo, ki odloča, kako blizu oceanske površine raste. 

Imata tudi različna rastoča habitata. Morske alge lahko rastejo v katerem koli morskem okolju, vključno z oceani, rekami, jezeri. Medtem ko kelp najpogosteje najdemo ob skalnatih obalah in samo v slani vodi. Morske alge zaradi svoje večje velikosti potrebujejo vodo, bogato s hranili, kar pomeni, da se mora v vodi vsaj malo gibati, da se zagotovi neprekinjena oskrba s hranili.

Že prej smo omenili različne barvne skupine morskih alg. Za razliko od naših morskih alg Ascophyllum pa so kelpi pogosto večji in rastejo na najnižjem delu obale, tudi v času oseke so v glavnem pod vodo. Morda ste že slišali za gozdove alg, ki rastejo nekaj metrov visoko – čudoviti so!

Prehransko se razlikujejo vse vrste morskih alg in kelpi. Vendar pa imajo rjave morske alge na splošno višjo vsebnost joda kot rdeče ali zelene morske alge, kelpi pa imajo lahko izjemno visoke količine joda. Razlike kelpov, ki jih pogosto pridobivajo na Kitajskem in v drugih delih Azije, so lahko velike in jih je treba dobro razumeti, preden jih uporabite kot vir prehranskega dopolnila.

Jod je bistveno hranilo, ki je še posebej pomembno za zdravje žensk in pomaga ohranjati zdravo ščitnico (uravnava hormone). Pomembno je vedeti, koliko joda zaužijete,  zato merimo ravni joda v vsaki seriji nabranih morskih alg.

Pri nas najdete prehranski dodatek, Nat&Form, organske alge fucus,ki so dober vir joda. Vsebujejo organski maltodekstrin in organski fukus talus v prahu.

!Pazite na poceni prehranske dodatke iz alg, ki vsebujejo zelo majhno količino alg, nato pa veliko polnil in drugih izdelkov za izdelavo tablete.!

Tako morske alge kot kelp so pogoste sestavine hrane v vzhodnih kulturah, njihova priljubljenost pa na Zahodu nenehno narašča. Ampak zakaj? Kakšne koristi za zdravje imajo morske alge in kelp?

Morske alge so fantastičen vir vitaminov, prav tako kelp. Vendar pa imajo kelpi pogosto velike in različne ravni joda, ki so lahko škodljive. Medtem se vsaka serija Terra Elements kelpov  testira, da se zagotovi varna in dosledna raven joda.

Če ne zaužijete dovolj rib, lahko tvegate pomanjkanje joda. Vendar pa pri nas lahko najdete slednje izdelke: Nat&Form, Organske alge fucus; Terra Elements Kelp alge v prahu in Terra Elements Kelp alge v kapsulah,  ki  so odlična alternativa za tiste, ki so na dieti brez mesa / veganski prehrani!

 Poglej tudi recept za sladoled iz spiruline ( LEPI SLADOLED- klikni tukaj)