Funkcija jeter v TKM

Jetra uravnavajo qi, vitalno energijo, ki ohranja življenje, in shranjuje kri, ki prenaša qi po telesu in podpira delovanje naših organov, okončin in tkiv. Medtem ko ste budni, jetra oskrbujejo mišice s krvjo. Med spanjem se kri vrne v jetra, da se očisti.

V jetrih je tudi hun ali duša, ki nam daje zavest in občutek za namen in ki po smrti zapusti telo.

Znaki slabega zdravja jeter vključujejo pepelasto polt, akne, težave z očmi (kot so krvave oči ali zamegljen vid), šibkost mišic in nespečnost. Jetra pomagajo tudi pri uravnavanju čustev, zato lahko nepojasnjena razdražljivost in jeza kažeta na težave z jetri.
Živila, ki razstrupljajo in krepijo jetra

Kisla hrana: Po TKM kisla hrana ponavadi neguje jetra. Osvežilni kozarec vode z limono ima diuretični učinek, ki vam lahko pomaga odstraniti toksine iz telesa.

Ingver: ta jang (grelna hrana) neguje kri, izboljšuje cirkulacijo in ima antibiotične in antibakterijske učinke, ki lahko pomagajo vašemu telesu očistiti toksine in se boriti proti patogenom. Čajem, kašam in juham zlahka dodate nekaj rezin sveže narezanega ingverja.

Kurkuma: ta ostra začimba razbremeni jetra, odstranjuje toploto iz telesa in izboljša pretok qija in krvi. Dodajte kanček kurkume v skledo juhe ali riževo jed ali jo skuhajte neposredno za pijačo. Kurkuma v prahu je prisotna tudi v številnih receptih za indijski curry.

Korenina regrata: čistilno, razstrupljevalno zelišče, ki hladi kri in hrani jetra. Pomlad je idealen čas za pitje regratovega čaja. Ne samo, da regrat v tem času cveti, pomlad je povezana z lesom, elementom jeter.

Artičoke: Uživanje artičok lahko pomaga odstraniti toploto jeter. Rastlina vsebuje tudi spojino, imenovano cinarin, ki spodbuja proizvodnjo žolča in uriniranje.

Jagode magnolije (wu wei zi): jagode magnolije imajo protivnetne lastnosti in je znano, da hranijo in ščitijo jetra. Skuhajte ga kot čaj in popijte skodelico na dan.

Črni fižol: Črni fižol lahko pomaga odstraniti odvečno vlago in toploto. Za pripravo juhe iz črnega fižola zavrite malo vode in zavrite pest črnega fižola. Če želite, lahko dodate nekaj goji jagod za malo sladkosti in da nahranite jin v jetrih. Črni fižol lahko tudi popečete in ga jeste kot prigrizek.

Zanimivost: fižol naj bi tudi pomlajeval in zato ga kitajke jedo že stoletja 🙂

 

Drugi nasveti za zdravje jeter

Poskusite z akupresuro: na stopalu je točka, imenovana taichong, za katero pravijo, da stimulira jetra in spodbuja prebavo. Če ga želite najti, položite prst na mesto, kjer se srečata vaš veliki in drugi prst. Nato ga potisnite za centimeter ali tako nazaj, dokler ne najdete votline tik pred mestom, kjer se stikata prstna kosti. Za masiranje te točke s palci pritiskajte votlino z rahlim do zmernim pritiskom približno tri do pet minut.

Jok: Naše solze in znoj nosita toksine, kar pomeni, da lahko kdaj pa kdaj jočete, saj  solze pomagajo očistiti telo. Žalosten film občasno deluje tako čustveno kot katarzično in fizično razstruplja. Poleg tega TKM povezuje jetra s čustvi, kot sta jeza in frustracija. Ko ta čustva potlačite, namesto da bi jih izražali, lahko povzroči stagniranje qi-ja, zaradi česar vaša jetra ne delujejo pravilno.

 

In pa še nekaj koristnih izdelkov za čiščenje jeter iz VEGEvite: ZEOLIT, Silymarin, LIVER PROTECT, Čaj pegasti padelj