Katera so tista hranila, ki povzročajo, da se vaše celice obnašajo kot mlajše?

Ko govorimo o staranju, je najbolj smiselno, da začnemo pri bistvu- telomerih.

Tolomer je območje ponavljajočih se nukleotidnih zaporedij, povezanih s specializiranimi beljakovinami na koncih linearnih kromosomov. Te zaščitne kapice se z vsako delitvijo celice nekoliko skrajšajo.

Dejavniki, kot so stres, preveč sonca, alkohol, pesticidi in prekomerna teža, povzročajo večjo krajšanje telomerov. Vendar pa so ugotovili, da določena hranila, ki jih najdemo v naravi, pozitivno vplivajo na njihovo dolžino in spodbujajo starejše celica, da se spet začnejo obnašati kot mlajše.

 

O TELOMERIH…

Dolžina telomerov je merska enota za našo biološko starost. Ta vpliva na to, kako izgledamo in kako fit se počutimo.

Vsakič, ko se celica deli, postanejo nekoliko krajša. Ko dosežejo kritično raven, se celica ne more več deliti. Nato odmre ali povzroči vnetje. To vodi do staranja, ki je na koži vidno kot gube.

Kako zaščititi in tako pomagati svojim celicam?

Nekatere celice, na primer tiste v koži, laseh, so bolj prizadete. To je zato, ker se delijo pogosteje kot druge celice. Posledično ravno na koži in laseh najbolj jasno zaznavamo proces staranja.

Znanost že dolgo preučuje telomere in kako upočasniti njihovo skrajševanje.

Torej tema današnjega pogovora je POČASNO STARANJE.

DOBRA NOVICA: zdaj je znanstveno dokazano, da možno tudi spodbujati ponovno rast telomerov.

KATERI DEJAVNIKI VPLIVAJO NA SKRAJŠEVANJE TELOMEROV?

Poleg genetskih vzrokov in rednega kronološkega staranja se telomeri skrajšajo predvsem zaradi življenjskega sloga.

  1. Prekomerna telesna teža

Dolžina telomerov ni le merska enota za našo biološko starost. Prav tako pove nekaj o umrljivosti zaradi vseh vzrokov in tveganju za bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap in rak.

Vsekakor pa obstaja dovolj znanstvenih dokazov, da lahko prekomerna telesna teža pospeši staranje.

Nekatere študije so pokazale, da imajo ljudje z višjim indeksom telesne mase daljše telomere. Druge študije so pokazale nasprotno.

  1. Alkohol

Več alkohola kot pijete, bolj se zdi, da se vaše celice starajo. Raziskovalci so ugotovili, da so telomeri alkoholikov bistveno krajši, zaradi česar so izpostavljeni večjemu tveganju za bolezni, povezane s starostjo, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, rak in demenca.

  1. Stres

Več študij je pokazalo, da kronični stres vodi do krajših telomerov. Študija iz leta 2004 je primerjala zdrave ženske, ki so bile matere zdravih otrok (kontrolna skupina), s tistimi, ki so skrbele za kronično bolne otroke (mame negovalke) in so bile zato izpostavljene visoki stopnji čustvenega stresa.

V povprečju so bili telomeri mam negovalk, za 10 let krajši od tistih v kontrolni skupini. Se pravi, da so se njihove celice obnašale, kot da bi bile desetletje starejše!

V drugi študiji žensk v postmenopavzi je  povečanje stresa, za eno točko, na lestvici stresa, povzročilo  kar 15-krat večjo verjetnost, da bodo njihovi telomeri krajši– razen če so redno telovadile, za kompenzacijo.

Kaj naj bi iz tega sklepali? Stres ni samo slab za vaše razpoloženje. Izkazalo se je tudi, da je odgovoren za prezgodnje staranje.

Tukaj je nekaj predlogov, katere metode zmanjševanja stresa vam lahko pomagajo. Poleg vadbe, spanja, dihalnih tehnik in joge lahko tudi nekateri dodatki pomagajo.

Adaptogeni, kot je Ashwagandha, si zaslužijo posebno omembo, saj lahko učinkovito in nežno uravnovesijo telo, um in dušo, ter tako podpirajo zmanjšanje izločanja stresnih hormonov.

Avstralski raziskovalci so ugotovili tudi, da vitamini B pomagajo pri boju proti stresu. Pri preiskovancih, ki so jemali vitamine B v obdobju treh mesecev, je bil občutek stresa pri delu bistveno nižji, kot v skupini, ki je uživala placebo.

Ta hranila boste našli v optimalnih, znanstveno utemeljenih odmerkih v  balansirnem kompleksu Ogaenics BE HAPPY in  Ogaenics GREEN ENERGY.

     

Ogaenics BE HAPPY                                         Ogaenics GREEN ENERGY

            Poglej izdelek                                                   Poglej izdelek

HRANILA, KI ŠČITIJO VAŠE TELOMERE

Obstajajo določena hranila, ki stabilizirajo telomere in jih ščitijo, ter spodbujajo starostne celice, da spet delujejo kot mlajše celice.

1.Omega maščobne kisline

Ena prvih študij, ki je preučevala, katera hranila pozitivno vplivajo na telomere, je pokazala, da je 4 mesečno jemanje omega-3 maščobnih kislin povzročilo podaljšanje telomerov.

Najpomembnejši vir omega maščobnih kislin v prehrani so ribe. Če ste vegani ali ne marate rib, lahko v svojo maščobo dodate dodate dragocene maščobne kisline. V Ogaenicsu za kompleks Oilalala Skin Omega uporabljajo  absolutno vrhunsko organsko olje rakitovca iz Himalaje, ki vsebuje omega 3, 6, 7 in 9 skupaj z vitamini A in E.

Ogaenics OILALALA Skin Omega kompleks

Poglej izdelek

2.Vitamin D

Vitamin D pozitivno vpliva na dolžino polimerov, verjetno ravno  zaradi njegovih protivnetnih lastnosti. Raziskovalci so to ugotovitev objavili v ameriški reviji za klinično prehrano leta 2007.

Ker nas večina žal ne dobi dovolj vitamina D s hrano ali sončno svetlobo, je smiselno jemati dodatke za zaščito telomerov. Ogaenics Hello Sunshine Vitamin D3 Complex 2.000  vam zagotavlja dovolj vitamina D skozi vse leto in preprečuje simptome pomanjkanja. Cilj vitamina D, za zaščito vaših telomerov, mora biti raven v krvi 1000 nmol ali 40 µg/l.

Ogaenics HELLO SUNSHINE vitamin D3 kompleks 2000ie

Poglej izdelek

3.Multivitamini ščitijo telomere

V študiji iz leta 2009, v kateri je sodelovalo 586 žensk, so raziskovalci ugotovili, da so imele tiste ženske, ki so dosledno jemale multivitamine, daljše telomere kot kontrolna skupina (tiste, ki niso jemale multivitaminov).

V primerjavi z neuporabniki je bila relativna dolžina telomera v povprečju daljša za 5,1 odstotka. Super multivitamin iz ekološkega sadja, zelenjave in gob je npr. Organski multivitamin Gospa Do-It-All za ženske ali moški dvojnik, G.Do-It-All organski multivitamin.

Oagenics MRS DO-IT-ALL za ženske       Oagenics MR DO-IT-ALL za moške

                     Poglej izdelek                                            Poglej izdelek

4. Kurkuma

Kurkuma oz. njena aktivna sestavina, kurkumin, je tudi obetavna snov proti staranju. Spada med polifenole in se pridobiva iz podlage rastline Curcuma longa (kurkuma), ki je član družine ingverjev.

Kurkuma vsebuje 12 aktivnih sestavin, vključno s kurkuminom. Kurkumin se običajno uporablja kot začimba (kari, kurkuma) in v mnogih državah, kot npr. v Indiji, jo uživajo vsak dan.

V čisti obliki pa se kurkumin zaradi nizke topnosti v vodi, slabo absorbira v črevesnih celicah, ter se zato tudi hitro presnavlja in izloča v jetrih.

Če jemljemo kurkumin hkrati s piperinom, učinkovino črnega popra, se lahko raven kurkumina v krvi v primerjavi z običajno porabo precej poveča (in s tem njegova učinkovitost).

5. Ti antioksidanti upočasnjujejo staranje

Ključ do daljših telomerov je tudi v zaščiti telomer pred oksidativnimi poškodbami prostih radikalov. Prosti radikali nastajajo npr. zaradi stresa, sončne svetlobe, okoljskih dejavnikov, kot so onesnaženost zraka, sevanje, cigaretni dim in pesticidi ali celo nezdrava hrana.

Dokler je zaloga antioksidantov v telesu dovolj velika, lahko telo brez težav prenaša proste radikale. V nasprotnem primeru se telomeri krajšajo, kar pa, kot vemo, lahko povzroči prezgodnje staranje.

Ključni antioksidanti vključujejo:

  • nekatere vitamine, kot sta vitamina C in E,
  • minerale, kot sta selen in cinkov superoksid dismutaza, ter
  • fitokemikalije

Obstaja veliko naravnih virov vitamina C. Lahko pa si pomagate tudi v obliki dodatka, kot je naš rastlinski vitamin C Healthy Kick.

Drug super antioksidant je encim superoksid dismutaza (SOD), ki je 13 milijonov krat močnejši od vitamina C. Najdemo ga npr. v melonah in pa v Ogaenics Beauty Kompleks za sijočo kožo ki vsebuje še en zelo močan antioksidant, oligomerne proantocianidine ali na kratko »OPC« iz ekstrakta borovega lubja. Ta ščiti kožo in organe pred prezgodnjim staranjem.
                   

Organics HEALTHY KICK vitamin C                               Organics BEAUTY FUEL

                  Poglej izdelek                                                                 Poglej izdelek