Okužba sečil (UTI) je okužba v katerem koli delu urinskega sistema – ledvicah, sečevodih, mehurju in sečnici. Večina okužb vključuje spodnji sečil – mehur in sečnico.

Pri ženskah je večje tveganje za razvoj okužbe sečil kot pri moških. Okužba, omejena na mehur, je lahko boleča in moteča. Pride pa lahko do resnih posledic, če se okužba razširi na ledvice.

Zdravniki okužbe sečil običajno zdravijo z antibiotiki. Same pa lahko delamo na preventivi za zmanjšanje možnosti okužbe sečil. Večina bakterij, ki povzročajo vnetje sečil se preseli iz črevesa (debelo črevo), lahko pa jih povzročijo tudi bakterije iz nožnice.

Lactobacillus je primarna bakterija v nožnici zdravih žensk, saj so anaerobne in preživijo na tem področju. Ta vrsta bakterij je znana po tem, da preprečuje vdor potencialno okuženih bakterij v sečil.

Večino težave z vnetjem sečil povzroča ena sama vrsta, Escherichia coli, ki se lahko pritrdi na sluznico mehurja, ledvic ali sečnice in se nato razmnoži in povzroči okužbo. E. coli v majhnem številu živi poleg dobrih bakterij v urinarnem traktu, ko pa se okolje spremeni, lahko E. coli raste in postane kužna.

Vse več je kliničnih dokazov, ki podpirajo uporabo probiotikov pri odpravljanju vnetja sečil.

Probiotiki pomagajo tudi pri uravnavajo imunskega sistema, zmanjšujejo bakterije, ki se gibljejo iz črevesja, in preprečujejo, da bi bakterije kolonizirale in preživele v sečilih.

Raziskave kažejo, da jemanje dobro uravnoteženega probiotika ženskam, nagnjenim k UTI, na splošno podpira krepitev imunskega sistema in z izpodrivanjem patogenih bakterijskih sevov v črevesju, debelem črevesu, nožnici in sečnici.

Ostala hranila, za katera je dokazano, da pomagajo pri upravljanju UTI, vključujejo ekstrakt brusnice in naravni sladkor, imenovan D-Manoza.

Pri vnetju sečil pomagajo tudi prehranska dopolnila z vitaminom C. Tako lahko ob zdravi, uravnoteženi prehrani, pitju zadostnih količin vode in zmanjšanju vnosa sladke hrane ter pijač pomaga na splošno podpreti imunski sistem in ohraniti ravnovesje zdravih bakterij po telesu.

V ta namen priporočam: https://vegevita.si/trgovina/proven-probiotik-za-zenske-30/