Sestavine:

– 300 g pirine polnozrnate moke (uporabite lahko tudi belo pirino moko VILA NATURA) ali pa moko nadomestite z brezglutensko moko Bauck hof- katero kupite v VEGEviti.

– 1 dl riževega mleka

– 1/2 svežega kvasa (21 g) ali suhega kvasa (suhi kvas WERZ je v VEGEviti, tudi brezglutena)

– 40 g kokosovega sladkorja (lahko tudi manj ali pa dodate kakšno drugo sladilo)

– 40 g stopljenega kokosovega olja

– naribana lupina 1 bio limone

– 10 g pecilnega praška iz vinskega kamna

– 40 g stopljenega kokosovega olja

– 4 žlice kokosovega ali sojinega jogurta

– 1/2 žličke sode bikarbone

– ščepec kurkume (če delate z belo pirino moko)

SESTAVINE  ZA OREHOV NADEV:

Sestavine:

– 250 g zmletih orehov ali lešnikov

– 1 dl vročega riževega mleka

– 4 žlice kakava v prahu

– naribana lupina 1 bio limone

– 4 žlice kokosovega sladkorja

– 2 žlički cimeta

– 1 naribano jabolko

– 80 g rozin

 Navodila za pripravo:

  1. Najprej damo v  toplo riževo mleko damo žlico kokosovega sladkorja, premešamo in dodamo zdrobljen ali suhi kvas. Pustimo stati 15 minut.
  2. Med tem časom moki dodamo pecilni prašek, sol, sodo bikarbono, lupino limone in kurkumo ter sestavine dobro premešamo.
  3. Na sredini naredimo vdolbinico, vanjo damo vnaprej pripravljeno zmes iz kvasa in prikrijemo z nekaj moke. Pustimo stati 10 minut.
  4. Dodamo kokosov sladkor, kokosovo olje in kokosov ali sojin jogurt. Dobro premešamo ročno ali z mikserjem. Ko je testo kompaktno ga vzamemo iz posode ter ga dobro gnetemo 10 minut.
  5.  Testo damo v večjo posodo, katero predhodno posujemo z nekaj moke, ga posujemo z moko in pustimo na toplem vzhajati 1 uro. Ta čas izkoristimo za pripravo najljubšega nadeva, ki ga pripravimo: Orehe prelijemo z vročim riževim mlekom, premešamo, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Rozine za 30 minut namočimo v vodi.
  6. Ko testo podvoji volumen ga razvaljamo na pomokani kuhinjski krpi v pravokotnik na debelino 0,5 cm. Širino izberite glede na model.

(Navedene sestavine so primerne za navaden pekač v dolžini 26 cm (razvaljamo na 25 cm širine) in šarkelj s premerom 22 cm (razvaljamo na 40 cm širine). Po njem vse do roba razmažemo ohlajen nadev.Potico tesno zvijemo in previdno premestimo v namazani model. Do dna prebodemo z iglo ali zobotrebcem (da izpustimo ven zrak) in pustimo, da ponovno vzhaja 1 uro.

7. Potico pečemo 50 minut na 170 °C. Ko je pečena, jo še nekaj minut pustimo v modelu, nato  jo zvrnemo iz pekača in pustimo, da se ohladi.

8. Potico lahko povrhu posujemo z mletim trsnim sladkorjem ali kakavom.