
Sestavine:
– 300 g pirine polnozrnate moke (uporabite lahko tudi belo pirino moko VILA NATURA) ali pa moko nadomestite z brezglutensko moko Bauck hof- katero kupite v VEGEviti.
– 1 dl riževega mleka
– 1/2 svežega kvasa (21 g) ali suhega kvasa (suhi kvas WERZ je v VEGEviti, tudi brezglutena)
– 40 g kokosovega sladkorja (lahko tudi manj ali pa dodate kakšno drugo sladilo)
– 40 g stopljenega kokosovega olja
– naribana lupina 1 bio limone
– 10 g pecilnega praška iz vinskega kamna
– 40 g stopljenega kokosovega olja
– 4 žlice kokosovega ali sojinega jogurta
– 1/2 žličke sode bikarbone
– ščepec kurkume (če delate z belo pirino moko)
SESTAVINE ZA OREHOV NADEV:
Sestavine:
– 250 g zmletih orehov ali lešnikov
– 1 dl vročega riževega mleka
– 4 žlice kakava v prahu
– naribana lupina 1 bio limone
– 4 žlice kokosovega sladkorja
– 2 žlički cimeta
– 1 naribano jabolko
– 80 g rozin
Navodila za pripravo:
- Najprej damo v toplo riževo mleko damo žlico kokosovega sladkorja, premešamo in dodamo zdrobljen ali suhi kvas. Pustimo stati 15 minut.
- Med tem časom moki dodamo pecilni prašek, sol, sodo bikarbono, lupino limone in kurkumo ter sestavine dobro premešamo.
- Na sredini naredimo vdolbinico, vanjo damo vnaprej pripravljeno zmes iz kvasa in prikrijemo z nekaj moke. Pustimo stati 10 minut.
- Dodamo kokosov sladkor, kokosovo olje in kokosov ali sojin jogurt. Dobro premešamo ročno ali z mikserjem. Ko je testo kompaktno ga vzamemo iz posode ter ga dobro gnetemo 10 minut.
- Testo damo v večjo posodo, katero predhodno posujemo z nekaj moke, ga posujemo z moko in pustimo na toplem vzhajati 1 uro. Ta čas izkoristimo za pripravo najljubšega nadeva, ki ga pripravimo: Orehe prelijemo z vročim riževim mlekom, premešamo, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Rozine za 30 minut namočimo v vodi.
- Ko testo podvoji volumen ga razvaljamo na pomokani kuhinjski krpi v pravokotnik na debelino 0,5 cm. Širino izberite glede na model.
(Navedene sestavine so primerne za navaden pekač v dolžini 26 cm (razvaljamo na 25 cm širine) in šarkelj s premerom 22 cm (razvaljamo na 40 cm širine). Po njem vse do roba razmažemo ohlajen nadev.Potico tesno zvijemo in previdno premestimo v namazani model. Do dna prebodemo z iglo ali zobotrebcem (da izpustimo ven zrak) in pustimo, da ponovno vzhaja 1 uro.
7. Potico pečemo 50 minut na 170 °C. Ko je pečena, jo še nekaj minut pustimo v modelu, nato jo zvrnemo iz pekača in pustimo, da se ohladi.
8. Potico lahko povrhu posujemo z mletim trsnim sladkorjem ali kakavom.