Velikonočni prazniki so prazniki povezani predvsem s tradicionalno prehrano, ki je precej težko prebavljiva in posledično s tem pride do prebavnih težav, napihnjenostjo in bolečinami v trebuhu.

Seveda smo vsi ljudje in vsi se kdaj pa kdaj pregrešimo, pa naj si bo z mesnimi izdelki ali pa zgolj z rastlinskimi nadomestki, je za vse nas ta hrana težje prebavljiva in se nam vsem zlahka poruši prebava in nastanejo neželena.

Kot pa že najverjetneje vsi vemo je zdravo črevesje pomembno tudi za zdrav imunski sistem.

Kako se bo hrana presnavljala, je močno odvisno od prebavnih encimov, ki se ustvarjajo v našem telesu in so odgovorni za našo kri, tkiva in organe. Pomagajo pri nastanku novih celic pa tudi odstranjevanju nepotrebnih snovi iz starih celic.

Encimi so beljakovine, ki delujejo kot katalizator pri telesnih funkcijah. Pospešujejo kemične reakcije skoraj vseh telesnih procesov in zmanjšujejo količino energije, potrebne za te procese. Pomagajo pri več kot 4000 različnih procesih, in eden glavnih je prebava.
S starostjo naš imunski sistem slabi, zato je vse več možnosti za degenerativne bolezni. Tudi zaradi drugih dejavnikov, kot je kuhana in predelana hrana, potrebujemo več prebavnih encimov. Brez njih telo ne more uporabiti beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin in sladkorjev, ki jih zaužijemo. Prebavni encimi tudi pomagajo, da se prehranski dodatki, kot so recimo vitamini in minerali, v našem telesu učinkovito uporabijo in ne le izločijo. Prebavni encimi zagotavljajo dobro prebavo hrane in dodatnih hranil. Nepopolna prebava sicer lahko povzroči škodljivo neravnovesje v telesu.

Znaki, da nam primanjkuje prebavnih encimov:
– napihnjenost, napenjanje, zgaga, spahovanje po obroku,
– občutek polnosti že po nekaj grižljajih hrane,
– občutek kamna v želodcu,
– slab zadah,
– slaba prebava,
– neprebavljena hrana v blatu,
– slaba, neelastična koža,
– utrujenost.