Psyllium je oblika vlaken, ki so narejena iz lupine semen rastline Plantago ovata.

Najpogosteje je znano kot odvajalo. Raziskave pa kažejo, da je uživanje psylliuma koristno za številne dele človeškega telesa, vključno s srcem in trebušno slinavko. Je pa tudi vse bolj priljubljen prehranski dodatek. Uporablja se za nadzorovanje telesne teže in normalno delovanje črevesja.

Za vse, ki zaužijete premalo vlaknin, je indijski trpotec odlična zadeva. Čajna žlička psiliuma vsebuje približno 4g.

Kako deluje?

Psilium skrbi za čiščenje in normalno delovanje črevesja. Ko zaužijemo indijski trpotec ta v črevesju formira gel ter ga očisti ter olajša odvajanje blata, ob tem pa ne povzroči napenjanja. Uporabite ga lahko enkratno za lajšanje zaprtja ali pa ga dodate v svojo prehrano, da prispevate k pravilnosti in splošnemu zdravju prebavil.

Poleg rednega odvajanja črevesja in obvladovanja kroničnih stanj, psilium lahko omehča blato, če pijete dovolj vode. To lahko pride prav pri kratkotrajnih boleznih, kot je zaprtje. Priporočljivo je, da indijski trpotec zaužijete  vsaj pol ure pred obrokom saj bodo tako lupine imele čas, da se razširijo in preprečijo prenajedanje.

Koristi:

  1. Zdravje črevesja

Psilium je prebiotiksnov, ki je potrebna, da zdrave kolonije probiotikov rastejo v črevesju.

Zdrava kolonija dobrih bakterij v prebavnem sistemu je bistvenega pomena za zdrav imunski sistem. Vaše telo se lažje bori z okužbami, zmanjša vnetje in ohranja zdravo tkivo in celice.

  1. Zdravje srca

Raziskave so pokazale, da jemanje topnih vlaknin lahko ljudem pomaga pri uravnavanju ravni holesterola. Pravilna regulacija holesterola je pomembna za vsakogar, vendar je ključnega pomena za ljudi, starejše od 50 let.

Ena študija kaže, da je vsaj šest tednov dnevnega vnosa, psilium učinkovit način za znižanje holesterola z zelo malo neželenimi učinki, za ljudi z debelostjo ali prekomerno telesno težo.

Številne študije so pokazale, da lahko vlaknine, kot je psilium, ki jih jemljemo kot del zdrave prehrane, pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca. Psilium lahko vpliva na vaše srce z znižanjem krvnega tlaka, izboljšanjem ravni lipidov in krepitvijo srčne mišice.

  1. Uravnavanje telesne teže

Vzdrževanje zdrave telesne teže skrbi marsikoga, zlasti tiste s kroničnim stanjem, kot je diabetes. Poleg tega, da je psilium koristen za raven srca in krvnega sladkorja, vam lahko pomaga tudi pri hujšanju.

Ker psilium absorbira tekočino v telesu, vam lahko pomaga, da se počutite siti. To vam lahko pomaga nadzirati količino hrane, ki jo zaužijete.

4.Diabetes

Ljudje s sladkorno boleznijo morajo biti še posebej pozorni na prehrano, saj tako vzdržujejo zdravo ravnovesje inzulina in krvnega sladkorja (glukoze). Nekatere raziskave so pokazale, da lahko vlakna, kot je psilium, ljudem pomagajo vzdrževati zdravo glikemično ravnovesje.

Priporočen dnevni vnos

Natančen odmerek psiliuma je odvisen od izdelka, ki ga uporabljate. Odmerjanje se lahko razlikuje tudi glede na to, za kaj jemljete psilium. Običajno lahko izdelek zaužijete enkrat do trikrat na dan s polnim kozarcem vode.

Natančno upoštevajte vsa navodila na  izdelku. Ne jemljite več, kot je priporočeni odmerek, razen če vam zdravnik naroči drugače.

 

Poglej ponudbo psiliuma tukaj( in tukaj).

Poglej odličen recept za preprost in zdrav Brezglutenski LCHF KRUH iz lanene moke tukaj.